sailselect jadra 

GENAKER in ŠPINAKER
špinaker : genaker = simetričen : asimetričen špinaker

najprimernejše prednje jadro za šibke vetrove v krmo

Špinakerji se delijo v dve kategoriji:
1. že dolgo znan in preizkušen simetričen špinaker

2. ter novejši asimetričen špinaker, bolj znan kot genaker, imeujejo jih pa tudi MPS (Multi Purpose Spinnaker) ali blister


ŠPINAKER (simetričen)
Pri simetričnem špinakerju razlikujemo tri osnovne oblike::
1. allround-crusing špinaker, je špinaker, ki ga bomo srečali na večini jadrnic, namenjen je za kurze med 90 in 150 stopinjami,

2. plosko krojen špinaker (Reacher) za kurze med 65 in 120 stopinjami

3. ter polno oblikovan Racing/tekmovalni špinaker (Runner) za kurze med 130 in 180 stopinjami, za doseganje najvišjih mogočih hitrosti.

Čeprav je špinaker skoraj obveza za regatna jadranja, se na potovalnih jadrnicah redkeje uporablja, zaradi nekaj zahtevnejšega rokovanja ( zato se je razvil genaker, kjer je rokovanje manj zahtevno).

Čeprav imajo predvsem težje potovalne jadrnice največ koristi z uporabo špinakerja, ko predvsem proti večeru zamre veter, saj se je z razvojem nogavice, uporaba špinakerja bistveno olajšala - je pa še vedno potrebno namestiti boom za špinaker.

 
GENAKER / MPS / BLISTER (asimetričen)
Asimetrični špinaker se je pred dobrimi 20 leti, razvil v več jadrarnah, oblikovali so jih različni jadrarji, zato so danes poznani po različnih imenih ( ki pa vsa pomenijo isti tip jadra!) : Chute, Blister, Splister in Gennaker ter Multi Purpose Spinnaker ali MPS.

Tudi pri genakerju poznamo tri različne oblike krojenja, ki so dandanes že tako dodelane, da po zmogljivostih skoraj ne zaostajajo s primerljivimi simetričnimi špinakerji.

Ne le, da pri genakerju ne potrebujemo več booma, zelo enostavno je rokovanje z genakerjem ob uporabi nogavice. V zadnjih letih pa se vse bolj uveljavlja še enostavneši način uporabe genakerja z  roll sistemi, ki omogočajo da z genakerjem ravnamo skoraj enako lahkotno kot z roll genovo ali flokom.

Radi vam bomo svetovali kateri genaker bi bil za vašo jadrnico in namene plovbe najprimernejši, ali je potrebna nogavica ali je za vašo jadrnico mogoče primernejše jadro kode 0 (Code Zero).

Ponudimo vam lahko tudi roll sisteme za vaš genaker. Seilselect priporoča preverjene sisteme dobaviteljev: Selden (CX in GX) ter Bartels (Gennex in Click&Sail).


Poglejte si zalogo standardnih genakerjev in špinakerjev po ugodnih cenah !
 

SIMETRIČEN ŠPINAKER

Radial Head Tri-radial Starcut

genaker Sailselect Slovenia

 

 

 ASIMETRIČEN ŠPINAKER (GENAKER)

pinaker Sailselect Slovenija

 

IZRAČUN POVRŠINE ŠPINAKERJA

Vas zanima kateri špinaker ali genaker je prmeren za vašo jadrnico in koliko bi "pridobili" naparam obstoječemu floku ali genovi, po spodnjih formulah si lahko to izračunate sami - lahko nam pa tudi pišete in vam bomo predlagali najprimerneji špinaker ali genaker za vaše potrebe. 

Površina za asimetričen špinaker -

GENAKER

, se izračuna kot sledi:
  • I x J x 1.44 = površina genakerja
Formula za izračun simetričnea

špinakerja

, pa je naslednja:
  • I x J x 1.62 = površina špinakerja

 

BARVE

V ceno naših "custom made" genakerjev in špinakerjev je zajeta do tribarvna barvna kombinacija, po lastnem izboru iz naše tabele (za vsako polje ! ) .

radiale en tri-radiale spinnakers sailselect barve

 

seveda pa lahko skreirate tudi povsem svoj design, fotografijo, ....